
از هوش هیجانی چه می دانید ؟ آیا اطلاعاتی در مورد هوش هیجانی افراد دارید ؟ آیا شما هم هوش هیجانی دارید یا خیر ؟ هوش انسان چند دسته می باشد ؟ آیا با مفهوم های هوش های عاطفی ، هوش سنتی ( IQ ) و یا هوش هیجانی ( EQ ) آشنایی دارید ؟
آیا تا به حال متوجه احساسات و تفکرات ذهنی خود شده اید ؟ آیا توانایی درک و پذیرش احساسات و تمایلات خود را دارید ؟ در واقع می توان گفت هوش هیجانی توانایی درک ذهن ، احساسات و همچنین مدیریت کردن آن ها را دارد .
تمامی افراد از هوش سنتی یعنی IQ برخوردار بوده اما هوش هیجانی چطور ؟ افرادی که درک بالایی داشته و همچنین توانایی درک احساسات دیگران را نیز دارند ، از هوش هیجانی برخور دار هستند و همچنین می توانند این میزان احساسات افراد و یا خودشان را مدیریت کنند .
اما هوش عاطفی در این میان چه نقشی دارد ؟ هوش عاطفی در زندگی انسان بسیار تاثیر گذار بوده و همچنین می تواند در موفقیت ما در بعد های شخصی ، اجتماعی و حرفه ای نیز نقش مهمی را ایفا کند . آیا افراد از زمانی که به دنیا می آیند هوش هیجانی دارند ؟
بی شک تمام افراد زمانی که به دنیا می آیند دارای هوش هیجانی بالایی بوده اما این ویژگی بیشتر قابل اندازه گیری است . زمانی که ویژگی های شخصیتی ، احساسات و تمایلات خود را بشناسید ، می توانید هوش هیجانی خود را بهبود ببخشید .
تعریف هوش هیجانی
نام دیگر هوش هیجانی ، هوش عاطفی بوده که به معنای توانایی پذیرش ، درک ، استفاده و همچنین مدیریت احساسات و هیجانات شخصی بوده که با استفاده از روش های مثبت می توان از آن در جهت کاهش اضطراب ، تقویت روابط اجتماعی ، همدلی با دیگران و همچنین غلبه بر چالش ها و حل مشکلات استفاده کرد .
افرادی که دارای هوش هیجانی و یا عاطفی هستند نه تنها روابط بهتری با دیگران دارند بلکه در مدرسه ، خانواده و یا در محل کار خود موفق تر از دیگران هستند . هوش هیجانی از این بابت ارزش دارد که می تواند با احساسات خود کنار آمده و پس از ارزیابی های ذهنی بهترین تصمیم ممکن را بگیرید .
هوش هیجانی را می توان به نوعی مهارت نیز توصیف کرد ، افرادی که از هوش هیجانی برخوردار هستند نه تنها مهارت همدلی با افراد دارند بلکه می توانند ارتباط بهتری نیز برقرار کنند . در نتیجه آن ها می توانند مادر ، همکار و یا فرد موفقی در جامعه باشند .

افزایش هوش هیجانی از چه بابت اهمیت دارد ؟
همانطور که می دانید اغلب انسان ها به شدت افراد احساسی و عاطفی بوده و به همین دلیل برای کنترل احساسات آن ها هوش عاطفی از اهمیت بسیاری برخوردار است . توانایی درک احساسات ، تقویت آن ها و همچنین مدیریت کردن احساس شما را به سمت خودشکوفایی و کارآمدی سوق خواهد داد .
انسان هایی که در استفاده از احساسات و هیجانات خود باهوش بوده ، ارتباط قوی تری با دیگران داشته در نتیجه عملکرد بهتری خواهد داشت . آن ها می توانند مهارت های ارتباطی خود را تقویت کرده و همچنین هنگام گرفتاری ها انعطاف پذیری بیشتری نیز دارند .
امروزه اغلب محیط کاری دیگر به صورت تیمی فعالیت داشته ، به همین دلیل هوش هیجانی به آن ها کمک خواهد کرد که نه تنها در شغل خود موفق شوند بلکه محیط کاری سالم تری نیز داشته باشند . در مقابل مدیرانی که از هوش هیجانی بالاتری برخوردار هستند ، به رضایت شغلی کارمندان خود نیز اهمیت بیشتری خواهند داد .

راهکارهای تقویت هوش هیجانی افراد
برخی از افراد بر این باور هستند که هوش هیجانی ذاتی بوده و هر انسانی ممکن است آن را نداشته باشد ، اما اینطور نیست . هوش هیجانی را می توان با چند راهکاری که در ادامه آن ها را بیان خواهیم کرد نیز تقویت کنید .
- احساسات خود را مدیریت کنید
برخی از افراد توانایی مدیریت و کنترل احساسات خود را نداشته در نتیجه در زندگی نمی توانند با هیجانات مختلف مواجه شوند . در واقع زمانی که کنترل احساسات خود را نداشته باشیم ، به صورت ناخودآگاه رفتار می کنیم و اطلاعاتی که عواطف ما را در برمی گیرد از دست خواهیم داد .
زمانی که به احساسات خود توجه کرده و توانایی مدیریت آن ها را داشته باشیم ، نه تنها می توانیم به خودمان اعتماد کنیم بلکه توانایی مدیریت آن ها را نیز داریم . به طور مثال می توانید زمان هایی از روز را تعیین کرده که در این زمان احساس خود را شناسایی کرده و آن را کنترل کنید .
- رفتار خود را مورد بررسی قرار دهید
پیش از این با مدیریت احساس خود آشنا شدید ، حال زمان آن است که پس از آنکه احساسات خود را مدیریت کردید ، رفتار پس از آن را نیز بررسی کنید . توجه کنید زمانی که احساس خاصی را تجربه کردید پس از گذر از موقعیت خود رفتار خود را بررسی کنید .
نکته مهم این است که زمانیکه از احساسات خود با خبر شدیم بهتر می توانیم خود و رفتارمان را قضاوت کنیم . در نتیجه می توانید پس از آن در مورد رفتار های خود فکر کرده و تصمیم بهتری را بگیرید .
- مسئولیت اعمال خود را بپذیرید
مهم ترین و چالش برانگیز ترین روش تقویت هوش هیجانی ، پذیرش مسئولیت رفتارهای مان می باشد . در این مرحله باید بپذیرید که رفتار و حرکات شما از خودتان و نه از دیگران سرچشمه می گیرد بنابراین باید مسئولیت آن ها را بپذیرید.
به طور مثال اگر در هنگام ارتباط برقرار کردن با دیگران حس خوشایندی نداشته و از رفتار های خود ناراضی هستید ، این تنها به خودتان ارتباط دارد . زمانی که مسئولیت احساسات خود را به عهده بگیرید ، تاثیر آن را در همه ابعاد زندگی خود نیز مشاهده خواهید کرد .
- پاسخ دادن را جایگزین واکنش کنید
آیا از تفاوت میان واکنش نشان دادن و پاسخ دادن اطلاعی دارید ؟ لازم است بدانید که واکنش نشان دادن یک عمل ناخود آگاه بود و فرد بدون آنکه در مورد آن فکر کرده باشد احساسات خود را بروز می کند . اغلب نیز افرادی که از خود واکنش نشان می دهند از رفتار خود پشیمون خواهند شد .
پاسخگویی یک عمل فکر شده و آگاهانه می باشد که فرد پس از توجه به احساسات خود و همچنین تصمیم گیری برای چگونه رفتار کردن ، رفتار می کند . این افراد اغلب از رفتار خود راضی بوده و بیش از قبل سعی بر کنترل رفتار خود دارند .
- ارتباط و همدلی با دیگران داشته باشید
در این مرحله نه تنها باید رفتار خود با دیگران را تقویت کنید بلکه باید با آن ها همدلی کنید . منظور از همدلی چیست ؟ همدلی با دیگران به معنای درک احساس ، عواطف و رفتار دیگران می باشد به طوریکه باید نشان دهید او را می فهمید .
در ابتدا باید از خودتان شروع کنید ، احساس و رفتار خود را بررسی کرده و توانایی همدلی با خود را پیدا کنید . سپس می توانید با ایجاد فضای مثبت در برقراری ارتباط با دیگران قدرت همدلی خود را نیز افزایش دهید .
کلام آخر
این نکته مهم را فراموش نکنید که روش های تقویت هوش هیجانی تنها با یکبار نتیجه ای نخواهد داد بلکه باید در طول زندگی آن را رعایت کنید . حتی اگر زمانی حس کردید که هوش هیجانی در شما تقویت شده است باز هم باید رعایت کنید تا تاثیرات آن را در زندگی ببینید .

سوالات متداول
1- ✔️ از مفهوم هوش هیجانی چه می دانید ؟
✔️ هوش هیجانی که نام دیگر آن هوش عاطفی بوده در واقع پذیرش و درک کردن می باشد که در متن مقاله بیشتر در مورد آن توضیح داده شده است .
2- ✔️ افزایش هوش هیجانی از چه بابت اهمیت دارد ؟
✔️ به دلیل آنکه می توان با دیگران ارتباط قوی و بهتری برقرار کرد که در متن مقاله بیشتر به جزئیات آن پرداخته شده است .
3- ✔️ از راهکارهای تقویت هوش هیجانی چه می دانید ؟
مدیریت احساس ، بررسی رفتار و غیره که در متن مقاله دیگر راهکارهای آن توضیح داده شده است .