بی شک تمام افراد در موقعیت هایی قرار گرفته اند که حال و احوال آن ها دگرگون شده است ، این دگرگونی می تواند نشانه ای از اضطراب باشد . در واقع اضطراب حالت ناخوشایندی در افراد است که در برخی از موقعیت های مختلف زندگی ممکن است آن را تجربه کنید .
آیا می دانید فرد در چه زمان هایی دچار اضطراب خواهد شد ؟ آیا از تاثیرات اضطراب بر روح و روان و یا حتی جسم افراد چه می دانید ؟ نشانه های فرد مضطرب چیست ؟ آیا افراد فقط در موقعیت های بحرانی زندگی دچار اضطراب خواهند شد ؟
در واقع احساس اضطراب در افراد تنها در موقعیت های دشوار زندگی و در زمانی که فرد تحت فشار است به وجود می آید . لازم است بدانید که اضطراب همیشه هم بد نیست و ممکن است حتی گاهی باعث پیشرفت فرد نیز شده و او را به موفقیت برساند .
تعریف اضطراب
همه افراد در زندگی در موقعیت هایی قرار گرفته اند که اضطراب را تجربه کرده اند ، این حس اضطراب با توجه به موقعیت و شرایط بحرانی فرد ممکن است کم و یا زیاد باشد . می توان گفت میزان بالای اضطراب مشکل آفرین بوده و حتی گاهی سلامت فرد را نیز به خطر می اندازد .
حس اضطراب احساس عدم اطمینان ، درماندگی ، نگرانی همراه با مشکلات جسمی می باشد که فرد در موقعیت های بحرانی زندگی دچار آن می شود . زمانی که حس اضطراب به سراغ فرد می آید همراه با تپش قلب ، تنگی نفس ، تعریق ، سردرد ، لرزش دست ها و غیره همراه است .
افرادی که بیش از اندازه در معرض حالت های روحی اضطراب قرار می گیرند دچار حالت هایی همچون اختلال اضطراب اجتماعی ، اختلال اضطراب فراگیر و یا منتشر ، اختلال اضطراب پس از سانحه ، اختلال وسواس جبری و اختلال هراس خواهند شد .
نکته مهم این است که آیا اضطراب همان استرس است ؟ برخی از افراد بر این باور هستند که حس اضطراب در افراد همان استرس بوده و اما اضطراب و استرس با یکدیگر متفاوت هستند . در اینصورت نباید واژه استرس را به جای اضطراب به کار برد .
از علائم اضطراب در افراد چه می دانید
با توجه به تفاوت حالات روحی افراد و موقعیت های آن ها نشانه های اضطراب در افراد نیز متفاوت است و به همین دلیل نمی توان گفت برخی از نشانه های اضطراب در افراد شایع است . اما می توان گفت برخی از نشانه ها هستند که در تمامی افراد مشترک بوده که در ادامه علائم اضطراب را بیان خواهیم کرد :
اغلب افراد زمانی که در موقعیت های بحرانی قرار می گیرند به دلیل حس اضطرابی که دارند دچار ترس و نگرانی نیز خواهند شد .
ممکن است افراد در موقعیت های تنش زا دچار افکار وسواسی شوند .
زمانی که افراد برای موضوعی اضطراب دارند ، به دلیل مشغول بودن ذهنشان در شب نیز موقع خواب کابوس خواهند دید .
اکثرا اضطراب افراد با عرق کردن دست ها ، سرد شدن و یا لرزیدن دست و پا آن ها بروز داده می شود .
برخی نیز ممکن است به دلیل شرایط بد اتفاقی که برای آن ها افتاده است ، احساس ناتوانی و درماندگی داشته باشند .
افراد در موقعیت های تنش زا نه تنها دچار تنگی نفس شده بلکه تپش قلب نیز خواهند گرفت .
افرادی که بسیار تحت تاثیر شرایط و موقعیت قرار می گیرند به دلیل ترس از شرایط ممکن است دچار لرزش بدن نیز شوند .
خشکی دهان و یا حالت تهوع نیز ممکن است از نشانه های بروز اضطراب در افراد باشد .
تعدادی از افراد نیز ممکن است در شرایط بحرانی و اتفاقات ناگوار زندگی شان دست و پاهایشان بی حس شده و یا سوزن سوزن شود .
اگر موقعیت به وجود آمده برای فرد غیر قابل درک باشد ممکن است دچار تنش عضلانی و یا حتی سرگیجه نیز شوند .
برخی از افرادی که در موقعیت های اضطرابی تپیش قلب می گیرند ، تنفس آن ها به شماره افتاده و نفس کشیدن آن ها عمیق خواهد شد .
احساس خستگی و همچنین ضعف بدن نیز می تواند از دیگر علائم فرد مضطرب باشد .
نشانه ها و علائم گفته شده اغلب در موقعیت های پر خطر ، استرس زا و بحرانی زندگی به وجود می آید که فرد به این دلیل که توانایی روبرویی با مشکل را نداشته این حالت ها را تجربه خواهد کرد .
اما متاسفانه برخی از افراد وجود دارند که در شرایط عادی و بدون اینکه هیچ اتفاقی افتاده باشد ؛ نشانه های گفته شده را تجربه می کنند و یا ممکن است در طول روز این علائم را داشته باشند ، اگر اینگونه بود برای درمان باید به پزشک مراجعه کنید .
چگونه می توان اضطراب را درمان کرد ؟
با وجود اضطراب و نشانه های آن در شرایط بحرانی باز هم می توان حس اضطراب در افراد را درمان کرده و از بروز مشکلات بعدی جلوگیری کرد . در ادامه دو روش برای درمان اضطراب را بیان خواهیم کرد :
- درمان اضطراب از طریق روش روان درمانی
با توجه به تشخیص پزشک تصمیم گرفته می شود که برخی از افراد از چه روشی برای درمان اضطراب خود استفاده کنند . روش روان درمانی شامل روش هایی مانند مواجه سازی ، غرقه سازی ، حساسیت زدایی ، تن آرامی و توقف فکر می شود .
- درمان اضطراب از طریق روش دارو درمانی
برخی از پزشکان نیز برای درمان از روش دارو درمانی استفاده کرده و برای افرادی که دچار اضطراب می شوند دارو تجویز خواهد کرد . از جمله داروهایی که در گذشته پزشکان تجویز می کرده اند می توان به لورازپام ، دیازپام و باسپیرون اشاره کرد .
اما لازم است بدانید که امروزه برخی از روانشناسان دیگر از داروهای نام برده شده استفاده نخواهند کرد و از داروهایی مانند پروزاک که برای افسردگی نیز کاربرد دارند استفاده می کنند . در واقع می توان گفت نوع دارو و میزان آن بستگی به اختلال اضطرابی فرد و تشخیص پزشک دارد .
در نهایت
تمامی افراد در طول زندگی خود در موقعیت های تنش زا قرار گرفته و بی شک دچار اضطراب نیز شده اند ، اما جای نگرانی نیست . در موقعیت های بحرانی زندگی اضطراب اتفاقی طبیعی بوده که هر فردی به آن دچار خواهشد شد .
حتی با کمک پزشک نیز می توان اضطراب افراد را درمان کرد ، اما اضطراب های موقتی که فرد در موقعیت های بحرانی به آن دچار خواهد شد نیاز به درمان نداشته و طبیعی است . اما در بعضی از مواقع که اضطراب فرد تبدیل به اختلال اضطرابی خواهد شد باید به پزشک مراجعه کرد .
» از نظافت تا وسواس عملی
» از راه های دردناک خودکشی جلوگیری کنیم