بسیاری از افراد در موقعیت های مختلفی با دلشوره و استرس رو به رو می شوند. این استرس ها موقتی هستند و می توان آن ها را کنترل کرد اما اگر برای درمان آن ها چاره ای نیندیشید باعث شدید شدن وضعیت شما می شود و به اضطراب تبدیل می شود.
دلشوره کاملا موقتی می باشد و ممکن است برای یک مدت زمان کوتاه بروز کند و بعد از اینکه عامل محرک بیرونی آن از بین رفت دلشوره شما هم برطرف شود اما در صورتی که طولانی شده، این دلشوره به اضطراب تبدیل می شود.
این استرس ها در پاسخ به موقعیت هایی که در آن ها قرار می گیریم به وجود می آیند. برای درمان دل شوره ابتدا باید علائم آن را شناسایی کرد و بعد برای جلوگیری از وخامت شرایط باید اقدام به درمان کرد. در ادامه مقاله در مورد تعریف دلشوره، تفاوت آن با استرس و اضطراب، علائم و درمان توضیح داده شده است.
دلشوره چیست و تفاوت آن با استرس و اضطراب
دلشوره و اضطراب حالتی است که تمام افراد در طول زندگی تجربه می کنند. این حس به دلایل و بهانه های گوناگونی در افراد به وجود می آید. مثلا زمانی که قصد دارید برای یک جمع سخنرانی کنید ضربان قلبتان بالا می رود و کف دست شما شروع به عرق کردن می کند.
این ها علائم اضطراب می باشند. ممکن است در این رابطه با مفاهیم مختلف آشنا باشید مثل دل شوره، اضطراب و استرس. استرس و دلشوره عامل محرکی برای اضطراب است. وقتی استرس زیاد و شدید شود تبدیل به اضطراب می شود و در این زمان است که فرد باید به فکر درمانی برای این حالت خود باشد.
عواملی مانند سخنرانی برای یک جمعیت زیاد، امتحان، مسابقه و قرار ملاقات مهم می توانند عواملی باشند که باعث بروز دلشوره در فرد شوند. اما اضطراب یک شرایط دائمی می باشد، در دلشوره سلامت روح و روان در معرض خطر نیست و نمی توان آن را یک بیماری قلمداد کرد.
اما در رابطه با اضطراب سلامت روحی و روانی فرد تحت تاثیر قرار می گیرد و می توان آن را نوعی بیماری مربوط به روان فرد حساب کرد. به همین دلیل به محض تشخیص علائم اضطراب باید برای درمانش اقدام کرد تا وضعیت شدیدتر و وخیم تر نشود.
آمارها نشان می دهد که در ایالات متحده آمریکا حدود چهل درصد از بزرگسالان اختلال روحی اضطراب دارند و با آن دست و پنجه نرم می کنند. گاهی اوقات مرزی که میان دلشوره یا استرس و اضطراب وجود دارد بسیار باریک می شود و اضطراب می تواند نمود خارجی برای استرس شدید باشد.
علائم و نشانه های دلشوره چیست
در این بخش از مقاله به بررسی علائم دلشوره می پردازیم. این علائم را به طور کلی به سه دسته می توان تقسیم کرد. دسته اول که بررسی می کنیم علائم فیزیکی می باشد و در دسته دوم علائم احساسی رو بررسی می کنیم. و در آخر به بررسی علائم رفتاری دل شوره می پردازیم.
علائم فیزیکی دلشوره عبارتند از :
-
اولین علائم فیزیکی دلشوره افزایش ضربان قلب فرد می باشد
-
بروز لرزش و گرفتگی عضلات یا پرش عضلات
-
در ناحیه گلو و قفسه سینه احساس گرفتگی و پر بودن احساس می شود
-
فرد دچار نفس تنگی می شود و ضربان قلب افزایش پیدا می کند
-
احساس سبکی سر و گیجی
-
عرق سرد و رطوبت بالای دست ها
-
بروز دردهای عضلانی
-
خستگی مفرط
-
بروز مشکلات مربوط به خواب مانند مشکل در خوابیدن و بیدار ماندن طولانی و یا خواب های بد و بی کیفیت
-
تنگی نفس
-
رنگ پریدگی
-
فشار خون بالا
-
سر درد های ناگهانی
-
ضعف در سیستم ایمنی
علائم احساسی مربوط به دل شوره :
-
بروز اختلال در جریان عادی زندگی فرد
-
عدم احساس راحتی
-
احساس بی قراری
-
تحریک پذیری بسیار زیاد
-
فرد مدام از اینکه اتفاق بدی در حال افتادن است نگران می باشد و می ترسد
-
فرد احساس می کند دنیا به آخر رسیده است
-
عدم وجود تمرکز
-
وجود فراموشی
-
احساس ضعف و ناتوانی
-
ضعف در عزت نفس
-
ترس از اتفاقات آینده
-
فرد از بیماری ها و مرگ می ترسد
-
فرد نسبت به خود افکار منفی دارد
بررسی علائم رفتاری دلشوره:
-
پرخوری و اختلالات خوردن
-
استعمال دخانیات و مصرف مشروبات الکلی
-
مصرف مواد مخدر
-
مصرف بی رویه از قرص ها
-
مصرف زیاد داروهای آرام بخش
-
فرد از شرایط خاص اجتناب می کند و فرار می کند
راه های درمان دل شوره چیست
بعد از شناسایی کردن علائم دلشوره باید برای درمان دلشوره اقدام کنیم تا وضعیت وخیم نشده و تبدیل به اضطراب نشود. حال این سوال پیش می آید که چیکار کنم دلشوره نداشته باشم؟ در ادامه تعدادی از روش ها رو عنوان می کنیم تا دل شوره خود را با آن ها از بین ببرید.
ابتدا باید بپذیرید که در موقعیت خاصی دچار دلشوره می شوید و بعد از آن باید خود را برای مقابله با آن موقعیت آماده کنید. برای مثال کسی که در رابطه با امور مالی دل شوره دارد باید یک برنامه پس انداز برای خود طراحی کند.
در میان مشکلات در جا نزنید. تدبیری بیندیشید تا موقعیت خود را تغییر دهید و مشکلات موجود را از میان ببرید.
برای درمان دلشوره باید نسبت به روح و جسمتان مهربان باشید. سعی کنید استراحت کافی داشته باشید و در صورت بی خوابی به پزشک مراجعه کنید.
تنش هایی که در طول روز با آن ها روبرو می شوید با ورزش و ماساژ آزاد کنید.
تکنیک های ریلکسیشن و آزاد سازی مثل مدیتیشن و یوگا را بیاموزید و از آن ها استفاده کنید.
برای درمان دل شوره باید نسبت به روح و جسمتان مهربان باشید.
کافئین، شکلات و نیکوتین را از زندگی خود حذف کنید.
سعی کنید ذهنتان را درگیر مسائل غیر استرس زا و مثبت کنید.
برنامه هایی داشته باشید که لذت ببرید مانند دیدن فیلم های کمدی، پیاده روی و کوهنوردی.
برای کارهای خود برنامه ریزی روزانه انجام دهید. داشتن مشغله و کار بیش از حد و یا بیکاری باعث می شود که استرس شما بالا برود و دلشوره داشته باشید.
عواملی را که باعث بروز دلشوره در شما می شود را یادداشت کنید و در رابطه با آن ها با دوست صمیمی یا همسر خود صحبت کنید. گاهی صحبت کردن با نزدیکان باعث کاهش استرس و اضطراب می شود.
در گروه های خیریه شرکت کنید و به دیگران کمک کنید.
کلام آخر
اگر شما در مواقعی درگیر دلشوره می شوید بسیار طبیعی بوده و نیاز به نگرانی نیست اما در صورت ادامه در شدن علائم آن باید به دنبال درمان بوده تا به اضطراب شدید تبدیل نشود، برای گرفتن راهنمایی و درمان مناسب مراجعه به یک روانشناس و روان درمانگر متخصص پیشنهاد می شود.
سوالات متداول
1- ✔️ دلشوره چیست؟
✔️ دلشوره و اضطراب حالتی است که تمام افراد در طول زندگی تجربه می کنند. این حس به دلایل و بهانه های گوناگونی در افراد به وجود می آید که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.
2- ✔️ علائم و نشانه های دلشوره چیست؟
✔️ علائم دلشوره در سه دسته فیزیکی، احساسی و رفتاری رخ می دهد که در متن مقاله این نشانه ها و علائم به طور کامل شرح داده شده است.
3- ✔️ راه های درمان دل شوره چیست؟
✔️ بعد از شناسایی کردن علائم دلشوره باید برای درمان دلشوره اقدام کنیم تا وضعیت وخیم نشده و تبدیل به اضطراب نشود که در متن مقاله توضیحات آن ارائه شده است.
پاسخ مشاور: حتما به درمانگر مراجعه کنید
پاسخ مشاور: اتفاق طبیعیه خیلی از دانش آموزا این رو تجربه میکنن
پاسخ مشاور: راه های درمان زیادی برای دلشوره هست که در متن مقاله ذکر شده