اضطراب یک احساس عادی است که همه آن را تجربه می کنند و در واقع روشی است که مغز شما برای واکنش به استرس و هشدار دادن در مورد خطر احتمالی پیش رو انجام می دهد. اضطراب معمولی بسیار طبیعی است اما اختلالات اضطرابی این گونه نبوده و منجر به آسیب های زیاد روانی و جسمی می شود.
اختلالات اضطراب گروهی از اختلالات روانی بوده که تجربه مزمن و شدید احساس اضطراب و ترس هستند، احساس ترس در مورد این که در آینده چه اتفاقی برای شما روی می دهد. این نوع اختلالات مشکلاتی در عملکرد روزمره فرد ایجاد کرده و در مواقعی اطرافیان را نیز آزار می دهد.
این نوع اختلالات علائم به خصوصی داشته که آن ها را از هم متمایز کرده و برای تشخیص و درمان باید به روان درمانگر متخصص مراجعه کرد و تحت درمان قرار گرفت، در این مقاله به توضیح انواع اختلالات اضطرابی شامل اختلال اضطراب فراگیر، اضطراب اجتماعی، اضطراب جدایی، لالی انتخابی، فوبیا، آگورافوبیا و اختلال وحشت زدگی پرداخته شده است.
انواع اختلالات اضطراب چیست
افراد مبتلا به اختلالات اضطراب درگیر ترس شدید شده که این ترس ناشی از تهدید واقعی یا قریب الوقوع است، فرد معمولا برای دوری از این موقعیت ها تلاش بسیار کرده و دردسر زیادی نیز می کشد. بنابراین کسانی که با این اختلالات دست و پنجه نرم می کنند از بسیاری از موقعیت ها محروم بوده و لذت زیادی را نمی برند.
اختلالات اضطراب بعد از اختلالات ناشی از مواد شایع ترین اختلالات روانی هستند، انواع این اختلال منجر به دور شدن از مدرسه، محیط کار، جمع های بزرگ، خانواده و سایر موقعیت های اجتماعی می شود. با درمان اضطراب از راه های مختلف روان درمانی یا دارو درمانی و یا ترکیب این دو بسیاری از افراد درمان می شوند.
اختلالات اضطراب شامل اختلال اضطراب فراگیر ، اضطراب اجتماعی ، اضطراب جدایی ، لالی انتخابی ، فوبیا ، آگورافوبیا و اختلال وحشتزدگی یا پنیک می باشد. که برخی علائم اضطراب در آن ها با هم یکسان بوده که در این جا آن ها را مشاهده می کنید.
-
ترس و وحشت
-
مشکلات خواب مثل بی خوابی
-
بی قراری و تندی حرکت
-
دست و پاهای سرد یا عرق کرده
-
نفس های تند و کوتاه
-
ضربان قلب بالا
-
فکر کردن به موضوع مورد اضطراب به طور مداوم
-
عدم تمرکز
علائم استرس و اضطراب تا حد بسیار زیادی شبیه هم بوده اما به طور کل ماهیت متفاوتی داشته و غالبا به اشتباه یکسان پنداشته می شوند.
اختلال اضطراب فراگیر
در اختلال اضطراب فراگیر فرد نگرانی و تنش زیاد بی دلیل و یا به علتی کوچک حس می کند، این اختلال برخلاف انواع دیگر اختلالات اضطرابی تمرکز روی موضوع خاصی ندارد. این افراد در مواقع بسیاری احساس اضطراب کرده و منتظر رویداد های خطرناک و بد هستند.
کنترل اضطراب فراگیر برای این افراد سخت بوده و کوچک ترین اتفاقات ناگوار مثل خراب شدن ماشین نیز آن ها را به هم می ریزد. علائم این نوع اضطراب باید حداقل به مدت 6 ماه در فرد وجود داشته تا تشخیص اختلال بر روی وی گذارند. اضطراب فراگیر عموما دلیل ژنتیکی و زیستی داشته اما محیط نیز بر روی بروز و شدت آن تاثیر گذار است.
اختلال اضطراب اجتماعی
اختلال اضطراب اجتماعی که به آن فوبیای اجتماعی نیز می گویند، زمانی است که افراد احساس نگرانی شدید و ترس از قرار گیری در برخی موقعیت های اجتماعی روزمره را دارند. این افراد به طور وسواس گونه نگران قضاوت دیگران، مسخره شدن توسط آن ها و خجالت کشیدن هستند.
این افراد دارای عزت نفس پایین بوده و از موقعیت های بسیار ساده مثل صحبت در جمع کوچک و یا تماس چشمی دوری کرده و دچار علائم اضطراب می شوند. بنابراین می توان فهمید که این افراد از قرار گرفتن در مرکز توجه رنج برده و احساس ناراحتی می کنند.
اختلال اضطراب جدایی
اختلال اضطراب جدایی معمولا در کودکی وجود داشته اما کودکان تنها کسانی که از دوری و ترک عزیزان احساس نا امنی و اضطراب می کنند، نیستند. بنابراین این اختلال برای هر کسی امکان وقوع داشته و زمانی است که یک فرد از دور شدن یکی از عزیزان خود احساس ترس و اضطراب زیاد می کند.
این افراد معمولا نگران وقوع اتفاق بد برای عزیزان خود بوده و مدام گوش به زنگ هستند. اختلال اضطراب جدایی منجر به دیدن کابوس هایی در مورد جدایی و یا شکایت های جسمی مثل سر درد، تهوع و دل درد هنگام جدا شدن از عزیزی می شود.
اما همانطور که ذکر شد این اختلال در کودکان شایع تر بوده که در آن کودک از رفتن به مدرسه یا مهدکودک اجتناب می کند و در صورت عدم جلوگیری از این اختلال در کودکی این مسئله تا بزرگسالی گریبان گیر او می شود.
اختلال لالی انتخابی
اختلال لالی انتخابی یا موتیسم (mutism) امتناع از صحبت کردن در موقعیت های خاص است، این اختلال در کودکی وجود داشته که در آن کودک توانایی استفاده معمولی از زبان و گفتار را داشته اما تحت برخی شرایط مثل کلاس یا جمع های نا آشنا به طور کامل ساکت می شود.
این اختلال معمولا بین 3 تا 6 سالگی رخ داده و علت آن اضطراب در کودک می باشد. بنابراین برای درمان باید از راه های کاهش اضطراب استفاده کرد.
اختلال فوبیا
فوبیا ترس بسیار شدید و غیر عادی از یک موضوع خارجی مثل یک موقعیت، شی یا حیوان به خصوص است که فرد حتی از تصور آن و یا دیدن تصویرش احساس اضطراب پیدا کرده و از آن دوری می کند.
فوبیا انواع مختلفی مثل فوبیای ارتفاع، مکان های تنگ، حیوان به خصوص، خون، ترایپوفوبیا و غیره دارد. افراد دارای فوبیا از ترس خود آگاهی داشته اما به راحتی قادر به کنار گذاشتن آن نبوده و نیاز به کمک یک متخصص دارند.
اختلال آگورافوبیا
آگورافوبیا نوعی اختلال اضطرابی است که در آن فرد از موقعیت های به خصوصی که منجر به اضطراب، درماندگی و وحشت او می شود اجتناب می کند. این افراد از موقعیت هایی مثل وسایل نقلیه عمومی، فضاهای باز و بسته، ایستادن در صف و قرار گرفتن در جمعیت شلوغ مانند بازار دوری می کنند.
معمولا کسانی که درگیر این اختلال هستند تجربه یک یا دو بار حمله وحشت زدگی را داشته و نگران وقوع دوباره آن هستند. این افراد معمولا با کسی که کنار او احساس امنیت کرده و او را قهرمان می دانند به این مکان ها می روند.
اختلال وحشت زدگی یا پانیک
یکی دیگر از انواع اختلالات اضطرابی حملات پانیک است که در آن افراد به طور ناگهانی دچار ترس و حمله وحشت شده و علائمی مثل ضربان قلب بالا، احساس تنگی نفس، از دست دادن کنترل، عرق کردن و احساس مرگ به آن ها دست می دهد.
بسیاری از افراد یک یا دو تجربه پانیک در زندگی را داشته اما در صورتی که بیشتر از چندین بار این حملات رخ دهد، فرد دچار اختلال اضطراب پانیک است. احساس فرد هنگام حملات وحشت زدگی در سه دسته ناراحتی تنفسی مثل کمبود نفس، اختلالات خود مختار مثل لرزیدن و نا بهنجاری های حسی مثل سرگیجه قرار می گیرد.
کلام آخر
تشخیص این اختلالت اضطرابی معمولا به واسطه روان درمانگر متخصص بوده و در موارد حاد نیاز به درمان دارویی می باشد، اما در غیر این صورت درمان های بسیاری در حوزه رفتار درمانی شناختی، روانکاوری و موارد دیگر برای بهبود علائم این اختلالات بسیار تاثیر گذار است. بهترین نوع درمان روان درمانی همراه با دارو درمانی می باشد.
سوالات متداول
1- ✔️ اختلالات اضطراب چیست؟
✔️ اختلالات اضطراب گروهی از اختلالات روانی بوده که تجربه مزمن و شدید احساس اضطراب و ترس هستند که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ اختلال اضطراب فراگیر چیست؟
✔️ در اختلال اضطراب فراگیر فرد نگرانی و تنش زیاد بی دلیل و یا به علتی کوچک حس می کند که در متن شرح کامل آن داده شده است.
3- ✔️ اختلال اضطراب اجتماعی چیست؟
✔️ اختلال اضطراب اجتماعی زمانی است که افراد احساس نگرانی شدید و ترس از قرار گیری در برخی موقعیت های اجتماعی روزمره را دارند که در متن مقاله شرح داده شده است.